Waarom organisatieopstellingen en systeemdynamiek

In de afgelopen jaren ben ik gegrepen door systeemdynamiek in organisaties: organisatieopstellingen als ambacht. Ik heb mij verdiept in dit ambacht bij onder andere het Hellinger Instituut in Groningen.

Iedereen vraagt het zichzelf weleens af: zit ik nog wel op de goede weg? Waarom loopt het niet binnen mijn relaties, of binnen mijn team? Waarom loopt de energie soms weg? En hoe krijg ik zicht op mijn/ons potentieel?

Tijdens workshops gaan we graag met de deelnemers aan de gang met dit soort vragen, vanuit de invalshoek systeemdynamiek in organisaties. Een zogenoemd ‘systeem’ bestaat uit mensen waarmee jij een directe relatie hebt. Dit kan familie zijn (de meeste mensen hebben weleens van familieopstellingen gehoord), maar ook collega's.

Opstellingen geven je de mogelijkheid om de invloeden van het systeem te ervaren. Dingen waar je normaal gesproken moeilijk een vinger achter weet te krijgen, worden door een organisatieopstelling vaak ineens helder. Als de oorzaak van de verstoorde balans wordt achterhaald, is het ook veel gemakkelijker om te werken aan de oplossing ervan.

Ik kwam erachter dat het kijken met een systemische blik naar dit soort vraagstukken (dus oog hebben voor het geheel en met aandacht voor de onderstroom) veel effectiever is dan alleen zoeken naar lineaire oplossingen. Die lijken niet meer automatisch te  passen. Voor mij is het gebruikmaken van de systemische bril een manier om te versnellen!

Ik wil meer weten

Afdrukken E-mailadres

Boeken
Visual2Focus
Coaching
Groep