AM Kwadraat visual home

Samenwerken in een nieuwe fase: vaart en veerkracht

We gaan duidelijk naar de volgende fase. De combinatie van samenwerken op kantoor op 1,5 meter met samen werken online is de komende tijd dé oefening. Projectleiders die hun project een boost willen geven, krijgen daarvoor de handvatten in vijf praktische sessies. Voor teams die goed willen samenwerken op de grens van 'structuur zoeken' en 'chaos aanvaarden' is er een gericht aanbod. En ben je een professional, op zoek naar tips over online coaching? Neem dan deel aan mijn keukentafelgesprekken, waarin mijn kennis deel over het online creëren van nabijheid en het vermijden van een energielek.

Visual thuiswerken

  • 18-06, 11-09 en 06-11 Workshop Holding Space

   Wat betekent het nu precies, en wat kun je ermee in relatie tot een ander, tijdens coaching of het begeleiden van een team?
   Lees meer of meld je direct aan

  • 29-06 Welkom aan mijn keukentafel

   Systemisch kennisdelen voor trainers en coaches. Meld je hier aan.

  •  Veerkracht voor teams

  • Organisatieopstellingen

   Maak zichtbaar wat verborgen is
   Lees meer
  • Beelddenken

   Onbewust weten we zoveel meer
   Lees meer
  • Managementboekenclub

   Hier deelt de M&M Boekenclub hun leeservaringen en leeslijsten.
   Bekijk Facebook-pagina
Annelies Meijers, AM Kwadraat

Quotes AM Kwadraat

Zichtbaar maken wat verborgen is.

Annelies Meijers

Een strategische en systemische benadering pragmatisch toegepast

Organisaties zijn altijd in beweging, en komen op enig moment voor ontwikkelingsaspecten te staan. AM Kwadraat helpt haar opdrachtgevers met het ontrafelen van patronen. We maken zichtbaar wat verborgen is. We versterken het potentieel en vergroten de wendbaarheid van teams en organisaties. We zorgen ervoor dat de organisatie met hernieuwde energie de bestaande koers kan hervatten, of succesvol een nieuwe kant kan opgaan.

Samen een teamtotem bouwen

Vorig jaar las ik het managementboek van het jaar: De Corporate Tribe van Jitske Kramer en Danielle Braun. En was zeer geïnspireerd door de prachtige verhalen over de verschillende culturen die zij meenemen naar de organisaties, ‘teams in het praktische nu’; organisatielessen uit de antropologie.

Woorden, begrippen als Inclusie, de Harry, het wit tussen de regels, het niet weten, rond en vierkant vergaderen, leiderschap dat werkt, cultuurcreatie en vooral natuurlijk Ubuntu: “ik ben omdat wij zijn” spreken mij aan en ook de deelnemers binnen onze trainingen. Zo ook de training Team Next Level, waarbij twee programmateams in één trainingsgroep van elkaar leren hoe effectiever samen te werken.

Een totempaal bouw je samenMeesterlijk vond ik de enthousiaste beschrijving over totems en de betekenis daarvan bij stammen maar ook bij organisaties en teams. Door een totem te leren kennen, krijg je inzicht in de belangrijke waarden, wie heeft welke plek, de wensen en oprichtingsverhalen van de betreffende groep. Eigenlijk de oorsprong en de leidende principes, het verlangen naar de toekomst; kortom de ziel van het team. Wij zijn ervan overtuigd dat een team samen gaat stromen als de ‘ziel’ van het team zichtbaar wordt in combinatie met een helder doel van de opdracht waar zij voor staan (wat is onze Why?).

Een van de opdrachten was dan ook een teamtotem te bouwen tijdens de maanden dat de training Team Next Level duurde. Spannend wat de zeer betrokken programmateams hiermee zouden doen. Een van de teams kwam de eerste keer met een AH-tas vol kokertjes en keukenrollen als basis voor hun totem… “wij willen verbinden en de diepte in gaan; willen de kokertjes in elkaar laten vloeien op een of andere manier”… Programmateam ‘Fiets in de versnelling’ kwam met een stoer zwart stuur, want “wij willen samen als team krachtiger gaan sturen; dit is de basis van onze totem”.

Natuurlijk is de totem als vorm krachtig; maar we zagen vooral het proces ernaartoe. Hoe pakte elk team dat aan en welke waarden voegde elk teamlid toe aan de totem. Je ziet daarin scherp terug waar elk team in haar ontwikkeling staat en welke stappen zij maken en hebben te zetten! Maar ook welke cultuurinterventies nodig zijn om de gewenste veranderrichting (het programmaresultaat) te realiseren. Op welke plek zijn zij het meest krachtig en krijgen zij flow?

Prachtig de input van een van de teams, teamleden over hun proces.

“Waardevol te reflecteren op elkaar en ook de spiegel te zien van het andere team. We hebben gezien dat we alle kwaliteiten in huis hebben om tot prachtige resultaten te komen.. wie weet worden we wel de beste (dream big). Met de werklust en drive zit het wel goed (get shit done), waarbij het helder is dat we de ‘shit’ niet voor onszelf moeten houden, maar met elkaar als team moeten delen; want dan komen we samen veel verder in het werk. En het mag dus wat minder serieus af en toe: “Know to have fun”.

Totem van 'Fiets in de versnelling'

Totem Programma 'Fiets in de versnelling' 

Figuur van Jeff Weiner van LinkedIn

Figuur van Jeff Weiner – CEO LinkedIn

“De toevallige combinatie van een team-opstelling tijdens de training met dit supereenvoudige plaatje op LinkedIn heeft mijn ogen opnieuw geopend; over hoe en met wie ik het liefste wil samenwerken. Samen met mijn teamleden, binnen een complexe organisatie”

Een ander team over haar totem:

“We hebben ervaren hoe we effectiever samen kunnen werken en wat onze patronen zijn. Om onze stappen visueel te maken bouwen we aan een totempaal, Onze “vuurwerk” totempaal vertelt over de basis van ons werk, de stappen die we aan het zetten zijn en laten zien waar we als team trots op zijn. Als je binnenkort op een verdieping onze totempaal tegenkomt, dan herken je misschien de glijbaan van Theory U als teken dat ons team door de bocht is en vol energie kan werken aan ons programma en daardoor aan de omgeving!


Totem Programma Duurzame benutting ondergrond

Totem Programma Duurzame benutting ondergrond

Het mooie is dat de opdrachtgevers van deze teams de verandering zien.

“Er lijkt meer openheid en teamleden maken veel meer gebruik van zelfde taal en tools rond programmatisch werken.”

“Ik zie effect op de samenwerking, teameffectiviteit en onderling begrip; de totem is daarvan een mooie verbeelding.”

 

Wil je meer weten over deze Team Next Level-training of het samen bouwen van een teamtotem? Laat het mij weten!

Annelies Meijers - AM kwadraat

Annelies MeijersTotem Cadzand

Afdrukken E-mailadres

Boeken
Visual2Focus
Coaching
Groep